ФУНКЦИИ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Черният дроб е най-големият орган в човешкото тяло. Многообразието на функциите, които изпълнява, го определят като основна химична лаборатория на организма. Разположен е в дясната горна част на коремната кухина, непосредствено под десния диафрагмален купол. Теглото му е около 1,5 kg. Характеризира се с интензивно кръвоснабдяване, което се осъществява от чернодробната артерия, образуваща гъста капилярна мрежа, както и от порталната вена, по която пристига венозната кръв от храносмилателните органи. При обща кръвна вместимост на чернодробните съдове около 700 ml обемът на кръвния поток през чернодробната тъкан достига до 160 ml/min; черният дроб притежава и гъста мрежа от жлъчни капиляри. 

 Освен храносмилателна функция (секреция на жлъчка и участие в разграждането и резорбцията на мазнините) черният дроб активно участва и в следните процеси: междинна обмяна на белтъци, въглехидрати и мазнини, витамини, минерали и микроелементи; детоксикация (обезвреждане) и инактивация (спиране на действието) на редица вещества; депониране и преразпределение на кръвния поток и др. 


Участие в обмяната на белтъците

Черният дроб е единственото място, където се извършва дезаминиране на аминокиселините с обезвреждане на амоняка и образуване на урея. Същевременно в него се синтезират плазмените белтъци (албумини, глобулини, фибриноген, протромбин и др.) от аминокиселини, фактори на кръвосъсирването, противосъсирващи вещества (хепарин и др.) и т.н. Черният дроб притежава още и способността да складира „резервни“ белтъци, които се използват от организма като градивен материал (и неприкосновен енергиен запас) в случаи на хранителен белтъчен дефицит. 


Участие в обмяната на въглехидрати

Черният дроб, както и мускулите, синтезира от монозахаридите гликоген (гликогеногенеза), който натрупва като въглехидратен резерв. При повишаване на енергийните нужди на организма (в случаите на физически натоварвания, отрицателен въглехидратен баланс и др.) гликогенът се разгражда до глюкоза, която се използва като енергиен източник (процес на гликогенолиза). Черният дроб е и мястото, където се извършва гликонеогенезата (образуване на гликоген от белтъци, глицерол и лактат).


Участие в обмяната на мазнини

Основните функции на черния дроб във връзка с обмяната на мазнините са: разграждане и резорбция на мазнините в тънките черва чрез отделителната жлъчка, непосредствено разграждане на мастни киселини по пътя на т.нар. β - окисление; синтезиране на всички видове липиди, включително холестерол и др.; образуване на мазнини от въглехидрати и белтъци.


Участие в обмяната на витамини, минерални соли и микроелементи

Чрез отделяната от него жлъчка черният дроб участва в резорбцията на мастноразтворимите витамини в червата. Той е депо за редица витамини (А, В1, В2, В12, С, D, Е и др.) и освен това може да образува витамин А от неговите провитамини (каротин и др.).

За отбелязване е и участието на черния дроб в минералната (респ. водната) обмяна в организма. Той е в състояние да складира и да включва в кръвообращението при необходимост натрий, калций, и др.; да подпомага всмукването на желязо в червата и да натрупва важни за жизнените функции микроелементи и др.


Детоксикационна и инактивационна функция

Черният дроб обезврежда токсичните продукти от разграждането на белтъците (индол, скатол, фенол, и др.), като ги свързва със сярна и глюкоронова киселина. Получените съединения (естери) представляват слабо токсични или безвредни за организма вещества, които се изхвърлят чрез урината и фекалните маси. Чрез свързване със сярната и глюкороновата киселина черният дроб инактивира (след проявяване на тяхното действие) и редица биологичноактивни вещества (стероидни хормони, тироксин, инсулин, хистамин и др.), с което се поддържа хомеостазата в организма. Той обезврежда и подготвя за изхвърляне извън организма всички чужди химикали, случайно попаднали в него (например такива, които идват от пластмасите), инсектициди, хербициди, фунгициди и др., използвани при растителната защита и попаднали в храната. 

При осъществяването на многобройните си функции черният дроб изразходва голямо количество енергия - той използва около 25% от кислорода, който си набавя организмът. Затова той е чувствителен към недостига на кислород (респ. състояния на хипоксия). В това отношение много съществена е отрицателната роля на консумацията на алкохол. Обработката на алкохола в чернодробните клетки отнема до 90% от техния кислород. Това нарушава β - окислението на мазнините и при системна употреба на алкохол води до алкохолен хепатит, мастно израждане и цироза на черния дроб.


Коментари

Популярни публикации от този блог

ФИЗИОЛОГИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ДВИГАТЕЛНОТО КАЧЕСТВО ИЗДРЪЖЛИВОСТ

ФИЗИОЛОГИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ДВИГАТЕЛНОТО КАЧЕСТВО БЪРЗИНА

ПРОМЕНИ В ДИШАНЕТО ПРИ ФИЗИЧЕСКИ НАТОВАРВАНИЯ